Dakkapel vergunning, nodig of niet?

Mike avatar

Mike op 23-11-2014

Het plaatsen van een dakkapel kan zonder vergunning mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Wanneer uw dakkapel niet aan deze eisen voldoet, zult u een bouwvergunning moeten aanvragen voordat u de dakkapel kunt laten plaatsen. In dit artikel bespreken we de voorwaarden en eisen voor het laten plaatsen van een dakkapel met betrekking tot een vergunning.

Dakkapel plaatsen zonder vergunning

Als u vergunningsvrij een dakkapel kunt laten plaatsen, scheelt dit vaak behoorlijk in de totaalkosten van de dakkapel. Een vergunning kan namelijk al snel uitkomen op zo'n € 400. De regels die bepalen of u een dakopbouw mét of zonder vergunning kunt plaatsen betreffen voornamelijk de plaatsing van de dakkapel op het dak. Er van uitgaande dat uw woning geen monument is en dat deze permanent bewoond is, moet u rekening houden met de positie, het model en de maten van de kapel.

Positie
U hebt geen vergunning nodig wanneer u de dakkapel aan de achterzijde of aan de zijkant van uw woning wilt laten plaatsen. Maar wanneer u deze aan de zijkant van uw woning wilt laten plaatsen geldt dit alleen als deze niet aan een openbaar gebied ligt, zoals bijvoorbeeld een bos of weg.

Model
De dakkapel dient voorzien te zijn van een plat dak en zijkanten die ondoorzichtig zijn, wanneer u deze vergunningsvrij wilt laten plaatsen.

Maten
Ook gelden er bepaalde maximale maten waaraan de dakkapel moet voldoen wilt u deze zonder vergunning laten plaatsen. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

Dakkapel afmetingen

  • De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn
  • De onderkant dient tussen de 0,5 en 1 m boven de dakvoet te zitten
  • De bovenkant dient minimaal 0,5 m onder de daknok te zitten
  • De zijkanten dienen minimaal 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak te zitten
  • Bij rijtjeshuizen dient de zijkant minimaal 0,5 m van de muur te zitten die de woning scheidt

Dakkapel plaatsen mét vergunning

Als u een dakkapel wilt plaatsen die niet voldoet aan bovenstaande eisen of als u deze aan de voorzijde van uw woning wilt plaatsen, dient u hiervoor een vergunning aan te vragen. U kunt een vergunningsaanvraag indienen bij de gemeente. U moet hierbij ook bepaalde gegevens aanleveren, denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van de dakkapel.

U kunt het aanvragen van een dakkapel bouwvergunning ook over laten aan uw dakkapel leverancier, deze is hierin natuurlijk ervaren en weet exact hoe het in zijn werk gaat en welke informatie moet worden aangeleverd.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!