Zelf een dakkapel plaatsen?

Mike avatar

Mike op 19-10-2015

Zelf een dakkapel plaatsen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Voor iedereen die van plan is om zelf een dakkapel te plaatsen schreven wij dit artikel. Lees snel verder!

Dakkapel zelf plaatsen

Waarom een dakkapel?

Misschien overbodig, want als u al van plan bent om zelf een dakkapel te plaatsen heeft u zich ongetwijfeld al verdiept in de voordelen van een dakkapel, maar voor iedereen die zich nog aan het oriënteren is:

Met een dakkapel creëert u meer bruikbaar vloeroppervlak op uw zolder. Waar u de extra ruimte voor gaat gebruiken is geheel aan u; een extra werkkamer, een extra slaapkamer, opslagruimte etc. Niet alleen heeft u meer vloeroppervlak tot uw beschikking, ook de lichtinval neemt toe. De zolder hoeft met een dakkapel niet langer de donkerste plek van het huis te zijn en kan worden opgeknapt om een extra bruikbare ruimte aan uw woning toe te voegen. Mocht u vervolgens van plan zijn uw woning in de toekomst te verkopen, dan is uw woning met dakkapel meer waard dan zonder de toevoeging.

Zelf een dakkapel plaatsen

Zelf een dakkapel plaatsen kan de nodige besparing opleveren als u naar arbeidsloon van een aannemer gaat kijken, maar een dakkapel plaatsen is niet weggelegd voor iedere doe-het-zelver.

Allereerst zult u hulp nodig hebben. U gaat met grote materialen aan de slag en zult dit onmogelijk alleen kunnen uitvoeren. U zult dus altijd een extra (handige) persoon tot uw beschikking moeten hebben.

Daarnaast zult u een keuze moeten maken wat betreft zelf opbouwen of een prefab dakkapel. Als u besluit de dakkapel geheel zelf op te bouwen is daar het nodige inzicht voor benodigd. Net als de nodige handigheid uiteraard. En u zult er rekening mee moeten houden dat het plaatsen van de dakkapel meer tijd vereist dan wanneer u kiest voor een kant en klare dakkapel.

Een prefab dakkapel wordt in de fabriek al voor u in elkaar gezet. U zult deze enkel nog maar hoeven monteren. Het tijdsbestek waarin dit gebeurt is vele malen korten dan wanneer u de dakkapel zelf opbouwt. U moet echter wel rekening houden met leveringskosten van de prefab dakkapel.

Benodigd gereedschap

Qua gereedschap zult u in een en ander moeten voorzien om de dakkapel te kunnen plaatsen. Een steiger bijvoorbeeld. Een zaagtafel en cirkelzaag om de balken op maat te zagen. Een reciprozaag om een gat in het dak te maken en een kraan om de dakkapel in positie te brengen.

Lukt het niet om in één dag tijd de dakkapel zelf te plaatsen heeft u een afdekzeil nodig om eventuele neerslag buiten te houden. Een goed stel werkhandschoenen, oogbescherming, een helm en al het overige kleine gereedschap mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Overige zaken waar u aan moet denken

Wanneer u zelf een dakkapel gaat plaatsen is het goed om ook bij overige zaken stil te staan als onderhoud in de toekomst en de isolatie van de dakkapel. Een prefab dakkapel heeft van zichzelf bijvoorbeeld al een goede isolatiewaarde en behoeft weinig tot geen onderhoud in de toekomst. Gebruikt u echter veel hout in het eigen ontwerp, dan moet u rekening houden met toekomstig onderhoud aan de dakkapel en zult u na moeten denken over manieren om de dakkapel goed te isoleren.

De meeste mensen die zelf besluiten de dakkapel te plaatsen verkijken zich nog wel eens op de hoeveelheid werk. Zorg dan ook altijd dat u voldoende tijd inplant om de dakkapel te plaatsen. Slechts enkele doe-het-zelvers lukt het om deze klus binnen een dag (of twee) te klaren.

Plan de plaatsing van een dakkapel ook bij voorkeur in een droge periode. Stel dat het afdekzeil ondanks alle getroffen maatregelen middenin een hevige regenbui onverwachts wegwaait bent u een stuk verder van huis.

Denk ook goed na over de afwerking na het plaatsen van de dakkapel. Alles zal netjes geschilderd en mooi afgewerkt moeten worden. Gaat u dit ook zelf doen of besluit u om deze klus uit te besteden? In de afwerking gaat namelijk ook behoorlijk wat tijd zitten.

Dakkapel plaatsen toch liever uitbesteden?

Zoals gezegd kan niet iedere doe-het-zelver een dakkapel zelf plaatsen. Deze secure klus vraagt nu eenmaal veel inzicht, handigheid en vooral ook tijd. Soms is het dan ook gewoon beter om de dakkapel te laten plaatsen door een professional.

De dakkapel laten plaatsen door een vakman scheelt u een hoop tijd en energie. Natuurlijk brengt dit wel de nodige kosten met zich mee. Weet dan dat onderlinge kosten aanzienlijk kunnen verschillen bij de verschillende aannemers. Door experts met elkaar te vergelijken kunt u een doordachte keuze maken en in sommige gevallen tot wel 40% op de kosten voor het laten plaatsen van de dakkapel besparen!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!