Dakkapel vergunning

Sinds 2010 zijn de reguliere bouwvergunningen vervangen door de omgevingsvergunning. Wel zijn de meeste landelijke richtlijnen onveranderd gebleven. Wat gelukkig wel veranderd is, is dat er nu geen grote hoeveelheden papierwerk meer aangeleverd hoeven te worden. Het omgevingsloket stelt bedrijven en particulieren in staat online een vergunning aan te vragen.

Dakkapel vergunning

Vergunning dakkapellen

Wanneer u een dakkapel wilt laten plaatsen moet u nagaan waar u deze plaatst. Dakkapellen kunnen namelijk vergunningsvrij op de achtergevel van een woning worden geplaatst. De breedte en positionering van de dakkapel moeten wel aan strikte eisen voldoen. De maximale hoogte is 1,75 meter, de breedte is afhankelijk van de gevelbreedte.

Dakkapellen moeten minimaal een halve meter verwijderd blijven van de erfgrens. De doorsnee gevelbreedte is 5,5 meter, de dakkapel mag dan maximaal 4,5 meter breed zijn. Ook is het belangrijk dat de dakkapel wordt voorzien van een plat dak en dat deze minstens een halve meter uit de nok blijft. De onderkant van de dakkapel moet minstens een halve meter boven de dakvoet beginnen en mag maximaal 1 meter boven de dakvoet starten. Wanneer u een dakkapel wilt met pannendaken of schuine daken moet u sowieso een vergunning aanvragen. Voor een duidelijk overzicht, zie de afbeelding hieronder.

dakkapel-afmetingen

Nokverhogingen & dakkapellen op de voorgevel

Wanneer u een dakkapel wilt plaatsen op de voorgevel dient u altijd een vergunning aan te vragen. Richtlijnen voor het plaatsen zijn hetzelfde als de hierboven beschreven richtlijnen voor de achtergevel. De hoeveelheid voorgevel die u mag verbouwen verschilt per gemeente, dit kunt u dus het beste zelf nagaan bij uw eigen gemeente.

Dakkapellen worden niet altijd met plat dak gemaakt, wanneer u een dakkapel met pannendak, een verlegde nok of verhoogde nok wilt plaatsen dient u altijd een vergunning aan te vragen. Nokverhogingen worden door de gemeenten gezien als dakopbouw en kennen daarom striktere richtlijnen.

Aanvraag en prijs dakkapel vergunning

Bij uw aanvraag dient u verschillende stukken in te dienen, waaronder tekeningen van uw woning, met een schaal van 1:50 of 1:100. Deze tekeningen moeten op zijn minst een voor- en/of achteraanzicht vertonen en meestal ook nog een dwarsdoorsnede en een kapplan. Daarnaast moet u zorgen voor een tekening met een plattegrond van de desbetreffende verdieping en een situatietekening, meestal volstaat een kadastraal. De prijs voor het aanvragen van een vergunning ligt tussen de €300,- en €600,- euro.

U kunt het hele vergunningsproces zelf uitvogelen en doen maar u kunt dit ook laten verzorgen door de dakkapelleverancier of aannemer. Deze hebben hiermee veel ervaring en weten precies hoe het in zijn werk gaat.

Vragen

Dat mag altijd.

Onze dakkapel specialisten bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde dakkapel bedrijven.
Omdat u van meerdere dakkapel specialisten (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw dakkapel!
U beslist altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een dakkapel specialist. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.